fbpx

Articles posted by Riste Donevski

Зошто да го посетите Вашиот стоматолог во лето?

Со почетокот на летото, многу од нас внимаваат да бидат во добра физичка кондиција. Сепак, кога ќе ја постигнеме посакуваната форма имаме навика да се опуштиме и да го занемариме се’ она што сме го постигнале во претходните неколку месеци. Ова, исто така, се случува и со нашето орално здравје. Долгите, топли денови нe’ примамуваат

Прочитај повеќе

Метало-керамички vs Безметални коронки

Што се коронки (навлаки) и мостови? Коронки (навлаки) се фиксни протетски надоместоци, вградени на еден заб или на забен имплант, кои ја покриваат забната коронка и и даваат еден нов, потполно природен изглед. Целта на една коронка (навлака) е да ја замени забната коронка која е оштетена од кариес, или забот е третиран еднодонтски. Мостовите

Прочитај повеќе

Што претставува ендодонтски третман?

Стоматологот Ви кажа дека треба да Ви се прави третман на каналот на коренот на забот или како што стручно се нарекува Ендодонтски третман на забот? Ако сте исплашени и не сте доволно упатени во оваа тема, не грижете се, не сте единствени. На милиони пациенти секоја година им се прави третман на каналот на

Прочитај повеќе

Што се забни импланти?

Забните импланти претставуваат цилиндрични штрафови кои се поставуваат во виличната коска како замена за извадените природни заби. Ние, во Пзу Д-р Доневски ги користиме имплантите од фирмата Schütz Dental од Германија, едни од најдобрите на пазарот кај нас. Тие се изработени од титаниум и се биокомпатибилни, односно не предизвикуваат алергиски реакции. Иако постојат повеќе начини

Прочитај повеќе

Млечни и трајни заби. Што треба да знаете?

Во овој блог ќе зборуваме за млечните и за трајните заби, за периодот на никнење, за хигиената… Млечните (бебешки) заби почнуваат да никнуваат од 6 месец па се до 2 или 3 година. Со тек на време, овие млечни заби се заменуваат со трајни заби- од 6-тата година, преку пубертетот, до 21-та година кога би

Прочитај повеќе

Е макс безметална керамика

Е Макс безметалната керамика е решението кое го бара модерниот пациент. Побарувачката за естетски реставрации постојано расте, така што денешните пациенти не се задоволни само со тоа, забот да им изгледа нормално, туку бараат потполно природен изглед (облик, боја, топлина) во сите регии на усната шуплина, а особено во фронталната зона. Е макс керамиката е

Прочитај повеќе

Соопштение од ПЗУ Д-р Доневски

Почитувани пациенти. Во време на пандемија од вирусот COVID- 19 (Коронавирус), ние како ординација се придржуваме кон одредени протоколи за Ваша и наша сигурност. При влегување во нашата ординација, Ве замолуваме да го слушате персоналот, кој ќе ви дава насоки како да се однесувате. Протоколот за пациенти е следниов: Чистење на обувките пред влезот на

Прочитај повеќе

6 грешки кои ги правите при миењето заби

Доколку ги миеме забите двапати на ден, ќе ги одржуваме чисти и ќе избегнеме проблеми со забите – така? Не секогаш. Пореткото миење на забите не ни гарантира дека ќе ги отстраниме бактериите од усната шуплина и насобраниот дентален плак. Во овој блог ќе разгледаме неколку грешки кои повеќето луѓе ги прават додека ги мијат

Прочитај повеќе

Најново соопштение од ЦЈЗ – Штип

ПЗУ Др Доневски, како општествено одговорна стоматолошка пракса, со своите пациенти го споделува најновото соопштение од Центарот за Јавно Здравје – Штип: „ЈЗУ ЦЕНТАР ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ – ШТИП уште еднаш апелира и ја задолжува јавноста да ги почитува мерките! Состојбата со пандемијата не погодува сите, па така и најмладите. Меѓутоа и другарувањето на отворен 

Прочитај повеќе

Задолжение до граѓаните

Почитувани пациенти и сограѓани, поради зголемениот број на заболени луѓе од Коронавирусот (COVID 19) во Штип, Центарот за јавно здравје – Штип излезе со најново Соопштение (29.05.2020 год) кое Ви го пренесуваме интегрално. ЈЗУ ЦЕНТАР ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ – ШТИП ги задолжува сите граѓани кои се превезувале со автобусот од и до текстилната конфекција во

Прочитај повеќе

Кеј Маршал Тито 22/1

2000 Штип, Македонија

+389 32 391 654

Информации/Закажување

Работно време:

Пон - Пет: 8:30 - 19:30 Сабота: 08:30 - 13:30

Закажи онлајн

info@drdonevski.mk