fbpx

Новости

Што е гингивектомија: процедура и предности

Дали имате проблеми со воспаление на гингивата или не сте задоволни со изгледот на вашата гингива? Ако е така, гингивектомијата можеби е решение кое го барате. Во овој блог ќе истражиме што претставува гингивектомијата, зошто се изведува и потенцијалните предности кои може да ги понуди самата процедура. Што е гингивектомија? Гингивектомија е хируршка процедура која

Прочитај повеќе

Посета на стоматолог за време на зима

1. Празнични уживања и орално здравје Зимската сезона е поврзана со обилни празнични оброци. Од колачиња до богати, вкусни јадења, нашите диети често се менуваат во овој период, што често води до зголемена консумација на храна и пијалоци кои можат да бидат штетни за оралното здравје. Редовните стоматолошки прегледи за време на зимата можат да

Прочитај повеќе

5 начини како да го подобрите оралното здравје на вашето дете

Како родител, Вие сакате што е најдобро за здравјето на Вашето дете. Исто така, сакате детето да има здрави заби. Ова се 5 совети како да го подобрите оралното здравје на Вашето дете. 1. Научете го да одржува редовна орална хигиена Многу е важно детето уште од најмала возраст да стекне навика на редовно миење

Прочитај повеќе

Како витамините и минералите делуваат на забите?

Општо познато е дека треба да јадеме витамини и минерали за да го подобриме здравјето, но дали знаевте дека тие исто така делуваат и на Вашите заби? Витамините и минералите што ги конзумирате имаат директно влијание на Вашите заби и непца. Во овој блог ќе објасниме како витамините и минералите кои ги јадете делуваат на

Прочитај повеќе

Здрава храна за здрави заби (2. дел)

Во продолжение на претходниот блог, ќе се осврнеме на здравата храна за Вашите заби, но овде ќе спомнеме и која храна не е толку добра за забите. … Чај од камилица има антисептички и антивоспалителни својства, а може да се употребува и за испирање на устата после екстракција на заби или операции на заби. Портокал,

Прочитај повеќе

Здрава храна за здрави заби (1. дел)

Знаеме дека нездравата храна делува лошо, не само за нашето тело, туку и за нашите заби. Но, дали постојат производи кои помагаат во одржувањето на здравјето на нашите заби? Дали постои нешто што не само ги чува, туку и делува нашите заби да изгледаат поубаво и поздраво? Секако дека да. Правилната исхрана во голема мерка

Прочитај повеќе

Пародонтопатија, причини и начин на лечење

Повеќе од половина од лицата во поодминати години страдаат од некој облик на пародонтопатија, додека кај 40% од лицата постари од 45 години пародонтопатијата е главна причина за губиток на забите. На второ место како причина за губење на забите е Кариесот. Под поимот пародонтопатија се подразбира заболување кое го зафаќа целокупниот потпорен апарат на

Прочитај повеќе

Што е апикотомија?

Во овој блог, ќе зборуваме за апикотомија, што е тоа, како се прави и што може да направите за да ја избегнете оваа орално-хируршка интервенција. Апикотомија или ресекција на врвот на коренот на забот претставува орално-хируршка интервенција. Таа подразбира отстранување на коренот на забот, односно санација на процесот кој се наоѓа на коренот на забот.

Прочитај повеќе

Концепт All on 6

Концептот All on 6 е потполно иновативно решение на поставување на импланти за третман на беззабост. Пациентот си оди од ординацијата со фиксен мост со 12 заба. All on 6 е стоматолошка процедура за пациенти кои имаат тотална протеза или имаат недостаток на повеќето или сите заби во една вилица. Најпрвин се поставуваат 6 импланти

Прочитај повеќе

Чистење на забен камен и полирање на забите

Чистењето на забите е многу важно затоа што само со правилно одржување на оралната хигиена можеме да ги сочуваме нашите заби здрави и да им го продолжиме нивниот животен век. Меките забни наслаги (забниот плак и биофилмот) во устата постојано се создаваат. Ако не ги отстраниме навреме, тие се натрупуваат во слоеви и така стануваат

Прочитај повеќе

Кеј Маршал Тито 22/1

2000 Штип, Македонија

+389 32 391 654

Информации/Закажување

Работно време:

Пон - Пет: 8:30 - 19:30 Сабота: 08:30 - 13:30

Закажи онлајн

info@drdonevski.mk