fbpx

Што е гингивектомија: процедура и предности

Што е гингивектомија: процедура и предности

Дали имате проблеми со воспаление на гингивата или не сте задоволни со изгледот на вашата гингива? Ако е така, гингивектомијата можеби е решение кое го барате. Во овој блог ќе истражиме што претставува гингивектомијата, зошто се изведува и потенцијалните предности кои може да ги понуди самата процедура.

Што е гингивектомија? Гингивектомија е хируршка процедура која вклучува отстранување на вишокот на гингивата заради подобрување на нејзиниот изглед. Најчесто оваа процедура ја прави специјалист по Орална хирургија.

Зошто се изведува гингивектомија? Постојат повеќе причини зошто гингивектомијата може да се препорача, вклучувајќи:

1. Третман на заболувања на гингивата: Гингивектомијата често се користи за третман на напредни случаи на заболувања на гингивата, како што е периодонтитисот. Со отстранување на заболеното ткиво на гингивата, процедурата може да помогне во отстранувањето на “дупки” каде бактериите може да се размножат, да го подобри заздравувањето на гингивата и да го намали ризикот од подоцнежни инфекции.

2. Козметички цели: Некои луѓе можеби имаат претерано количество на врасната гингива што води до тоа да изгледаат како да имаат кратки заби. Гингивектомијата може да се изведе за да се промени обликот на самата гингива и да се создаде подобра и козметички прифатлива насмевка.

3. Издолжување на коронката: При подготвка за стоматолошка коронка или мост, гингивектомијата може да се изведе за да се изложи повеќе од структурата на забот, овозможувајќи правилно поставување на конструкцијата.

Процедура за гингивектомија: Пред процедурата, стоматологот ќе изврши детален преглед на состојбата во устата на пациентот и ќе разговара за целите и очекуваните резултати од гингивектомијата. Локална анестезија обично се применува за да се обезбеди удобност на пациентот за време на процедурата. При гингивектомијата, стоматологот користи скалпел или ласер за внимателно отстранување на целата гингива. Штом се отстрани вишокот ткиво, областа детално се чисти, за да се постигне саканата контура.

Оздравување и постоперативна нега: После гингивектомијата, пациентите може да очекуваат одредена доза на болка. Сепак, овие симптоми обично се подобруваат со употреба на аналгетици и соодветна орална нега. Стоматологот ќе ви ги каже постоперативните упатства, кои може да вклучуваат упатства за орална хигиена, препораки за исхрана и информации за следната контрола.

Предности од гингивектомија

1. Подобрено орално здравје: Со отстранување на вишокот гингива, гингивектомијата може да придонесе за подобрување на вашето орално здравје.

2. Подобрена насмевка: За луѓето кои се самосвесни за нивната насмевка со “многу гингива”, гингивектомијата може да доведе до подобра и атрактивна насмевка, што ги зголемува самодовербата и задоволство со нивниот изглед.

3. Подготовка за стоматолошки реконструкции: Кога се изведува за цел на издолжување на короната, гингивектомијата може да овозможи правилно поставување на стоматолошките коронки или мостови, што придонесува кон стабилност и долготрајност на конструкциите.

Како заклучок, гингивектомијата може да биде корисна процедура за третирање на заболувања на гингивата, подобрување на изгледот на насмевката и подготовка за стоматолошки реконструкции. Доколку размислувате за гингивектомија, обратете се на Вашиот стоматолог за да утврдите дали тоа е правилната опција за вас. Запомнете, одржувањето на добри практики за орална хигиена и редовни посети кај стоматологот се суштински за долгорочното орално здравје и благосостојба.

Сподели:

Leave comment

Кеј Маршал Тито 22/1

2000 Штип, Македонија

+389 32 391 654

Информации/Закажување

Работно време:

Пон - Пет: 8:30 - 19:30 Сабота: 08:30 - 13:30

Закажи онлајн

info@drdonevski.mk